Vibeke Westbye Skofterud

Helt fram til sin død i 2018 ble Vibeke beskrevet som et skiess. Hun hadde stort talent, og viet livet sitt til skisporten. Utenom å være et stort talent innenfor vintersporten, var hun også kjent for sitt store hjerte. Hun likte ikke å se folk bli behandlet urettferdig, og tok gjerne saken i egne hender. Hun var en tøff dame som stod opp for seg selv og sine nærmeste, og hun var veldig åpen på at livet har både mot- og medgang. Etter at hun i 2015 avsluttet karrieren innenfor langrenn, jobbet hun som trener, ekspertkommentator og som foredragsholder.

VM og OL

Vibeke gikk på det norske laget som tok gull i VM i lagtempo på rulleski, som var i 2000. Hun deltok i VM i Lahti i 2001, og OL i Salt Lake City samme året. I VM i Val de Fiemme i 2003 tok hun sølv, med stafettlaget sitt. To år senere i 2005 ble hun verdensmester i Oberstdorf, også i stafett. I 2007 var hun med på stafett i Sapporo, og tok bronse. I sesongene 2008/2009 og 2009/2010 var hun utenfor landslaget, men det stoppet henne ikke fra å bli olympisk mester. Det var i stafett i 2010, som ble holdt i Vancouver.

Vasaloppet

Vasaloppet er et svensk turrenn i langrenn, som går mellom Mora i Dalarna og Sälen. Strekningen er på 90 kilometer, og rennet ble først arrangert i 1922. Løpet arrangeres hver søndag i mars hvert år, bortsett fra i 2015. I 2012 deltok Vibeke i vasaloppet i kvinneklassen, og vant og slo den tidligere løyperekorden med over hele åtte minutter. Hun hadde ikke mye erfaring med langløp fra tidligere, men klarte likevel å hente inn seieren. Dette var den aller første gangen en kvinne vant vasaloppet, etter at det ble en kvinneklasse offisielt i 1997. Laila Kveli tok med seg sølvet, og sikret dobbelt norsk.

NM og verdenscup

Hun fikk sitt gjennombrudd nasjonalt i sesongen 2001/2002. Alt i alt har hun femten pallplasser individuelt i verdenscupen, hvor første var i desember 2001 og siste var i desember 2012. I 2001 tok hun pallplassen på 5 km klassisk i Cogne i Italia. Julen 2007 var hun nummer to i verdenscupen, men måtte avslutte sin sesong i 2008 på grunn av helsen sin. I Tour de Ski i 2006/2007 fikk hun niendeplass alt sammenlagt. I januar 2014 ga hun seg som landslagsløper, og at hun heller ville satse på langløp. Året etter kunngjorde hun at hun ga seg på toppnivå.

Ivrig med kameraet

Utover det å være et massivt talent innenfor ski, hadde hun også andre gode kvaliteter. Hun elsket nemlig å drive med kameraet. Hun ble ofte betatte av naturen når hun var ute på treningsturer, enten det var på ski, i høyfjellet eller løp i marka. Etter hennes død har familien og Vibeke Westbye Skofteruds minnefond bestemt å vise fram noen av hennes bilder, gjennom en utstilling. Inntektene fra utstillingen vil gå til den avdødes minnefond, til fremme for psykisk og fysisk helse. Utstillingen åpnet 11 oktober i 2019, og tok plass på Galleri F48 i Oslo. Det ble solgt bilder for mellom 120- og 125 000 kroner.

Dødsfall

I juli 2018 kom den triste beskjeden om at Vibeke Skofterud var død. Hun ble meldt savnet av sin kjæreste Marit Stenshorne natt til 29 juli. Det kom senere fram at hun hadde dødd etter en vannscooterulykke. Hun og kjæresten var på ferie sammen utenfor Arendal, da Vibeke ble meldt savnet. Hun ble funnet på øya St. Helena og erklært død på stedet. Hun hadde veldig høy promille da hun krasjet med vannscooteren, og det hele var en forferdelig ulykke. Hun ble bisatt den niende august, og flere av hennes tidligere landslagsvenninner deltok i begravelsen av deres kjære venninne.