Petter Northug, et lidenskapelig talent av egen klasse

Petter vokste opp i Mosvik med sine foreldre John og May, og er også storebror til Even og Tomas Northug. Brødrene er langrennsløpere begge to som sin eldre bror. I 2002 flyttet han fra sin familie og over til Steinkjer for å kunne gå på skigymnas der. Trener hans var Audun Kolstad, og han gikk for Henning Skilag. I 2014 sa Petter seg skyldig i å ha kjørt med promille. Han ble dømt til ubetinget fengsel, førerkortet sitt inndratt og en bot. Han fikk sone med fotlenke, og har nå i senere tid lagt hendelsen bak seg. Etter hendelsen kom han sterkere tilbake.

VM

Petter har tatt hele seksten VM-medaljer totalt, hvor tretten av dem er gull. Ingen andre herreløpere har noensinne tatt så mange gull i langrenn, og syv av gullene er tatt individuelt. I 2007 ble han verdensmester i stafett i Sapporo. Han var den store forgrunnsfiguren i Liberec i 2009 under VM med tre gull, og i 2011 ble han beste herreutøver i Oslo under ski-VM med en totalt på fem medaljer. Han ble verdensmester i Val di Fiemme i 2013, på 15 km fristil. Etter en turbulent sesong kom han sterkt tilbake i 2015 i Falun, og tok med seg fire gull derfra.

Tour de Ski

I sesongen 2006-2007 kom han på fjerdeplass, og sesongen etter klarte han å ta seieren og vinne sprinttrøya. Det gjorde han derimot ikke alene, men med ved hjelp av Tor-Arne Hetland. Han ble nummer åtte alt sammenlagt, og vant også sprinten i Asiago i Italia. Ut i fra plasseringen i verdenscupen i 2008/2009 var han en av favorittene, men de fleste rennene var klassiske noe som ikke passet han. Under sesongen i 2009/2010 tok han hele tre førsteplasser, to andreplasser og en tredjeplass. Dette var i løpet av de totalt åtte etappene, og sammenlagt kom han på andreplass bak Lukáš Bauer fra Tsjekkia.

NM

Han har vunnet syv individuelle norgesmesterskap opp gjennom tidene, i 2006, 2007, 2010, 2011, 2013, 2015 og 2016. Når han vant i 2006 vant han på tretti kilometer dobbel, etter å ha slått Eskil Estil. Dagen etter gikk han også for Strindheim IL på NM-stafetten, og sikret seg gull, og det var foran Tore Ruud Hofstad. I 2015 ble NM arrangert på Røros, og her vant han tretti kilometer skiathlon foran Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug. For denne seieren fikk han kongepokalen, som er et trofé som blir utdelt under norske mesterskap innenfor diverse idretter. Den blir også kalt Hans Majestet Kongens Pokal.

OL

Under OL i Vancouver i 2010, var han en av de store favorittene. Tross dette mislyktes han både på femten kilometer fristil, og tretti kilometer fellesstart. Etter de tre løpene stod han igjen med bronse på klassisk sprint, som sitt aller beste resultat. Samme året den 22 februar vant han lagsprint. Det var sammen Øystein Pettersen. Det var hans første OL-gull noensinne. 28 februar vant han omsider individuelt OL-gull da han slo Axel Teichmann fra Tyskland i spurten, og gikk av med seieren femti kilometer fellesstart. Han var med i OL i Sotsji i 2014, men dro derfra uten noen medaljer.

Northug legger opp

Til tross for en karriere fylt med mange seire, og både opp- og nedturer, tar alle ting slutt en gang. I desember 2018 kom beskjeden om at Petter Northug har valg å legge opp. Han har valgt å legge karrieren som skiløper på hylla, selv om han syntes det har vært et tøft valg. Før valget ble tatt hadde han slitt mye med sykdom, og var også langt nede på resultatlistene i starten av sesongen. Han innså at drømmen om et comeback ikke kom til å skje, og kroppen sa rett og slett stopp. Han ville ikke gjort noe annerledes, og er fornøyd med innsatsen.