Marit Bjørgen

Marit Bjørgen har gjennom sin suverene skikarrière gått inn i historien som en av, ikke bare Norges, men verdens beste vinteridrettsutøvere. Det er vanskelig å definere når denne suksesshistorien startet, da du kan finne mange milepæler fra tidlig alder. I 1998, som attenåring, ble hun tatt ut til juniorlandslaget, og året etter debuterte hun i verdenscupen. Det tok heller ikke mange årene før skitalentet ble en del av seniorlandslaget og verdenseliten. Etter dette har Bjørgen hentet hjem medaljer fra hele verden i alle de ulike mesterskapene. Les mer om suksesshistoriene, og noen av nedturene, til hele Norges skidronning, Marit Bjørgen.

VM

Som mestvinnende VM-medaljør i langrenn setter Marit Bjørgen lista høyt for kommende norske og utenlandske skitalenter. Denne utøveren har plukket med seg hele 26 VM-medaljer, hvorav 18 av de er gullmedaljer i ulike langrennsgrener. Med deltagelse i alle de ulike grenene, inkludert stafetter åpnet dette opp for samtlige medaljer i hvert verdensmesterskap. Det kanskje største året for Bjørgen var i 2005 da hun vant den uhøytidelige tittelen som «VM-dronningen» av Oberstdorf, med tre gull, én sølv og én bronse. Men i 2011 og 2013, i en alder hvor mange lagkamerater ofte legger opp klarte hun å ta med seg fire gull og en sølv med hjem.

Verdenscupen Tour de Ski

Marit Bjørgen var et fast innslag i verdenscupen fra 1999 til 2018. I disse 19 årene vant hun cupen sammenlagt hele 4 ganger, og har hele 114 individuelle seire. Bjørgen har også fire sammenlagte seiere i sprintverdenscupen og to i distansecupen. I tillegg har Bjørgen vært en dominerende skikkelse i den årlige konkurransen Tour de Ski. I skiverdenen kan Tour de Ski sammenlignes med sykkelverdenens Tour de France. Her må utøverne være gode i klassisk, fristil, langdistanse, høyde og korte distanser. Dette passer Marit Bjørgen perfekt, og hun klarte til slutt å vinne touren i både 2014 og 2015.

OL

Mens du kan stille til start i verdenscupen og Tour de Ski hvert år og VM hvert annet år, er det kun OL i vintersport hvert fjerde år. Nettopp derfor betyr alle gullmedaljene til Bjørgen ekstra mye her. Gjennom 19 år rakk hun å samle sammen 15 medaljer, hvorav 8 er gullmedaljer. Selv under Torino i 2006, et OL vi i Norge gjerne lyst til å glemme, bidro Bjørgen med et sølv til Norge. Under Pyeongchang i 2018 kunne Bjørgen en siste gang ta med seg Norges flagg over målstreken når hun på nytt hentet hjem to gull, to sølv og en bronse.

Privatliv

Norges kanskje største sportsstjerne har også hatt store seire på hjemmebane. I høyden av sin karrière klarte Marit Bjørgen å balansere rollen som idrettsstjerne, mor og kjæreste. Nå har Bjørgen to barn sammen med sin samboer, tidligere kombinertløper og olympisk mester Fred Børre Lundberg. Marit Bjørgen har også fått mange utdelte priser, hvor hun har blitt stemt fram av både folket og ekspertene. Den første av prisene kom allerede i 2005, da hun fikk tildelt Aftenpostens gullmedalje. Den aller største kom derimot etter avsluttet karrière, da hun fikk utdelt Idrettsgallaens hederspris som en av tidenes største nordmenn i idrett.

Pensjonisttiden

Etter en lang karrière innenfor ski la Marit Bjørgen skiene på hyllene i 2018. Selv om hun kanskje kan kalles for Norges sprekeste pensjonist holder hun seg fortsatt aktiv innenfor skisporten. Det gikk ikke lang tid før vi så Bjørgen tilbake i skimiljøet, da hun i 2019 fikk som rådgiver for unge håpefulle i Trøndelag. I sin nye stilling skal hun hjelpe talentfulle trøndere nå verdenstoppen ved å gi treningsråd og hjelpe dem med å takle det enorme presset. Hvem vet, kanskje Bjørgen hjelper til med å trene vår neste skidronning eller skikonge som kan slå hennes egne rekorder?