Historien bak Alpint som skiidrett

Det hele startet da et skirenn, svært likt slalåm, ble arrangert i Oslo i 1906. Det var også samme året at ordet Slalåm ble tatt i bruk for første gang, da vet et skirenn i Sonnenberg i Tyskland. Ordet Slalåm er opprinnelig et norsk ord som etter tid har gått inn i den internasjonale skiterminologien. Dette ordet kommer fra Telemark en gang på 1800-tallet da de aller vanskeligste bakkene ble kalt for ville låmir, mens de bakkene som var slakkere ofte ble kalt for sla. Bakkene som hadde mye humper og kuler, og gjerne var litt utfordrende, ble kalt for kneikelåm.

Alpint – En idrett med flere former

Alpin som skiidrett er en felles betegnelse for skiidrett med flere ulike former. Det kan variere mellom kjøring i bratt terreng og ofte er en av karakterene av at skistøvelen er fastspent til skien. Det er dette som gjør den store største forskjellen mellom Alpint og Telemark, der skoen kun er fastspent skien i tuppen slik at hælen kan vippes opp. Andre grener som går under kategorien Alpint er slalåm, super-G, storslalåm, parallell slalåm og utfor. Noen av disse grenene kan enkelt kombineres og gå som Alpin kombinasjon. Ved konkurranse så starter ofte løypa høyere opp enn star, fordi vi ønsker at løpet skal gå konstant.

Alpin stil

Alpin stil bruker noe som heter Christiania-svingen der skiene vil være mest mulig samlet og helt parallelt gjennom svingen. Ser vi på en Telemarksving så er det mye større bevegelighet og avstanden mellom bena varierer i fartsretningen. Ved bruk av langrennsski vet vi at det er vanlig å ploge når vi gjennomfører svingen. Utforløyper som blir brukt under alpint har ofte brede porter og tanken med dette er for å få skiløperen til å finne en best mulig linje og holde seg til, det er også slik den stor hastighet oppstår. Slalåmløypene har smalere porter og står tett på hverandre.

Alpin stil fortsetter

Ser vi på løypene innen skigrenen storslalåm, så ligner denne løypa mye på slalåmløypa med tanke på hvor stor avstand det er mellom portene. Super-G er mest lik utforløypene, men har en tendens til å være mer svingete. Under konkurranser i både super-G og utfor blir det avgjort hvem vinneren er med kun et løp mens slalåm og storslalåm-konkurranser blir avgjort med to løp som skjer samme dag, men i to forskjellige løyper. Årlig kan vi følge med på verdenscup i Alpint, annet hvert år konkurreres det i de alpine øvelsene i VM, og hvert fjerde år arrangeres det Vinter-OL der Alpint er med i staben.

Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er tidligere alpinist fra Lørenskog. Svindal er et talent i alpint og har med sine aktive år vunnet 2 olympiske gull, hele 5 VM-gull, 2 sammenlagte seiere i verdenscupen og vunnet 36 enkelt renn. Aksel er den første mannlige alpinisten som har vunnet 4 gull i verdensmesterskapet på rad. Disse vant han årene 2007, 2009, 2011 og 2013. Aksel startet sin alpine karriere i 2002 da han var 20 år gammel. Fra 2002 til 2007 var Aksel aktiv i konkurranser rundt om i verden og i 2008 vant han både årets mannlige idrettsstjerne og utøvernes pris under Idrettsgallaen.

Alpinvettregler og sikkerhet

Du som skiløper er ansvarlig for å unngå skade på deg selv og andre 2. Det er viktig og passe på farten og se an forholdene du kjører i. 3. Du har vikeplikt ovenfra, kollisjon vil vi unngå. 4. Kjører du forbi noen på ski må du passere med tilstrekkelig plass 5. Det er forbudt og stoppe opp i bakken 6. Går du til fots må du gå i kanten av bakken 7. Det er påbudt med skistoppere 9. Skilt skal til enhver tid respektere og følges 10. Du er pliktet til å hjelpe til ved ulykker. 11. Aking er strengt forbud.